Музей класика єврейської літератури Шолом-Алейхема відзначив 40-річний ювілей

21 вересня 2018 року  Музей класика єврейської літератури Шолом-Алейхема Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відзначив 40-річчя з дня відкриття.

Ініціатором створення музею виступив директор історичного музею Михайло Іванович Сікорський. Михайло Іванович  сказав: «Музей повинен бути. У місті вже є музей Григорія  Сковороди і Тараса Шевченка. А Шолом-Алейхем наш земляк, і ми хочемо, щоб жодне відоме ім’я, яке пов’язане з Переяславом, не було забуте».  Цю ідею підтримали як єврейські так і українські письменники, художники, літературознавці – Григорій Полянкер, Микола Бажан, Валентина Камінчук,  Абрам Чубинський. Спільними зусиллями у вересні 1978 року відкрив двері для відвідувачів на території Музею народної архітектури і побуту  Середньої Наддніпрянщини перший в Європі музей єврейського письменника

Шолом-Алейхем (Соломон Нохумович Рабинович) народився у Переяславі 2 березня 1859 року, провів у ньому найкращі роки свого дитинства і юності. Тут формувався його світогляд, гартувався характер.  На переяславській землі Соломон Рабинович в 14-річному віці написав свої перші гумористичні оповідання і мріє стати письменником. Коли читаєш неперевершені твори Шолом-Алейхема «З ярмарку», «Хлопчик Мотл», «Ножик», то здається, ніби разом з ним мандруєш вулицями старого Переяслава.

В Музеї класика єврейської літератури зібрана унікальна колекція експонатів, які розповідають про культуру, традиції єврейського народу, а головне – про життя і творчість письменника, доля якого тісно переплелась з Україною.

З нагоди ювілею Музею відбулися урочистості, у яких взяли участь ветерани музейної справи, колеги, гості, учні ЗОШ №7. Захід відбувся у дружній і невимушеній атмосфері з аналізом здобутків та окресленням перспектив. З вітальним словом до присутніх звернувся заступник генерального директора з наукової роботи Колибенко О.В.. Подяки від адміністрації заповідника отримали колишні працівники, які брали участь у створенні Музею класика єврейської літератури Шолом-Алейхема, багато років були оберегами музейних скарбів: Козій Г.І., Захарчук Н.О., Годліна Л.О., Набок Л.М., Кірпікін Л.І., Гудим О.П., Бурчик Л.С..

Під час святкування ювілею шкільний драматичний театр ЗОШ №7 презентував для глядачів фрагмент вистави «Шолом-Алейхем і Переяслав», а танцювальний колектив «Каприз» подарував запальні єврейські танці. Свято закінчилося чаюванням у дружньому колі.

Завідувач НДС «Музей класика єврейської літератури Шолом-Алейхема»                            Л. Гладун