Перший урок «Я люблю свій край…» в Переяславському колегіумі

3 вересня 2018 р. учні 6-А ЗОШ №2 перший урок в новому навчальному році провели в колишньому класі Переяславського колегіуму. Діти, як справжні спудеї ХVIII ст., змогли сісти за широкі столи на лави. Вони з цікавістю порівняли методи навчання, які використовувались 200 років тому та сучасні.

На прикладі м. Переяслава учні змогли побачити, що Україна займає гідне місце в розвитку культури європейської цивілізації.

Учні дізнались, що Переяславський колегіум був видатним осередком освіти на території України в ХVIII-ХІХ ст., який зробив помітний внесок у піднесення духовності завдяки талановитим учням даного навчального закладу. Діти були горді почути, що випускник Переяславського колегіуму, видатний український філолог-славіст і педагог Осип Бодянський виявив в бібліотеці Переяславського колегіуму, вперше дослідив та описав Пересопницьке Євангеліє – видатну пам’ятку української писемної культури, національну святиню нашої держави, на якій нині приносять присягу президенти України. В експозиції представлене факсимільне видання Пересопницького Євангелія, подароване музеєві Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром.

Як результат, учні в кінці заходу обмінювались думками, які говорили про їхній патріотизм, національну гідність, любов та повагу до історії рідного краю. Вони змогли поглибити свої знання про видатних українців, народні звичаї та традиції.

Страший науковий співробітник НДВ «Меморіальний музей Г.С. Сковороди»                    Інна Більченко