ВОЇНИ-АРТИЛЕРИСТИ СЛУХАЛИ ЛЕКЦІЮ ДО 1030-ї РІЧНИЦІ ХРЕЩЕННЯ УКРАЇНИ-РУСІ

ВОЇНИ-АРТИЛЕРИСТИ СЛУХАЛИ ЛЕКЦІЮ ДО 1030-ї РІЧНИЦІ ХРЕЩЕННЯ УКРАЇНИ-РУСІ

23 липня 2018 року, згідно з планом занять з національно-патріотичного виховання військовослужбовців 43-ї окремої артилерійської бригади, дислокованої у с. Дівички, заступник генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» з наукової роботи, кандидат історичних наук, професор Олександр Колибенко прочитав лекцію, присвячену черговій річниці хрещення Русі-України.

На початку лектор ознайомив присутніх з основними джерелами, які донесли до нас інформацію про цю подію – у першу чергу давньоруськими літописами – та наголосив на необхідності критичного аналізу усіх видів історичних джерел, особливо писемних. Також він розповів про роль та місце Переяслава у давньоруській історії як одного з найдавніших політичних та церковних центрів Русі, про заснування Переяславської єпархії та найвідоміших переяславських єпископів. Особливу увагу було приділено особі єпископа (митрополита) Єфрема – будівничого комплексу споруд Єпископського двору Переяслава.

О.В. Колибенко сконцентрував увагу слухачів на величезній ролі хрещення Русі-України у процесі культурно-історичного поступу нашої Батьківщини, адже разом з православною релігією на нашу землю прийшла сучасна кирилічна писемність, з’явилося літописання, кам’яне будівництво, розпочався швидкий розвиток освіти та культури, медицини.

У кінці свого виступу науковець наголосив на необхідності активного вивчення історичного минулого Переяславщини як одного з найдавніших регіонів нашої Вітчизни та одного з центрів формування українського етносу.