ВОЇНИ-АРТИЛЕРИСТИ СЛУХАЛИ ЛЕКЦІЮ ПРО АКАДЕМІКА В.Г.ЗАБОЛОТНОГО

Згідно з планом занять з національно-патріотичного виховання військовослужбовців 9 липня 2018 р. для військових 43-ї окремої артилерійської бригади, що розташована в с. Дівички, старшим науковим співробітником науково-дослідного відділу «Музей історії архітектури Середньої Наддніпрянщини нового та новітнього часу» Костенко Наталією Вікторівною було прочитано лекцію «Архітектор В.Г.Заболотний».

Під час лекції слухачі дізналися про життєвий та творчий шлях нашого земляка, архітектора, педагога, академіка Володимира Гнатовича Заболотного. Розповідь розпочалася з дитячих років майбутнього зодчого, його студентське навчання в Київському державному художньому інституті та подальший шлях і плідна праця в галузях архітектури та педагогіки. Військових коротко ознайомили з деякими проектами Володимира Гнатовича, зокрема і з найвідомішим – будівлею Верховної Ради України, де Заболотний займався не лише проектуванням самої споруди, а й також взяв на себе відповідальність за все внутрішнє її оздоблення.

В.Г. Заболотний залишив свій архітектурний слід не лише на території України, але і в Башкирії, куди потрапив до евакуації під час війни, працював на посаді головного архітектора м. Уфи та став автором дослідної установки для виготовлення плит з демпферного гіпсу.

Після війни за ініціативою і під керівництвом В. Заболотного, на базі філіалу Всесоюзної Академії архітектури, створено першу в історії України Академію архітектури в Києві. Він був обраний її президентом.

У 1956 році, очолюючи відділ історії українського мистецтва при Академії будівництва і архітектури України, весь досвід та знання зодчий віддає створенню шеститомної «Історії українського мистецтва». Видання високо оцінила культурно-мистецька громадськість, а український уряд 1971 року нагородив В. Заболотного (посмертно) Державною премією ім. Т. Шевченка.

Слухачі дізнались, що до останніх років свого життя В. Г. Заболотний проводив велику педагогічну роботу і очолював архітектурну майстерню в Київському художньому інституті. Володимир Гнатович був не тільки відомим архітектором, педагогом і громадським діячем, а й художником-живописцем, великим знавцем народного мистецтва. У музеї, який носить його ім’я, зберігається ціла колекція його чудових акварелей, на більшості з яких зображено краєвиди Переяславщини.

Старший науковий співробітник НДВ «Музей історії архітектури

Середньої Наддніпрянщини нового та новітнього часу»                                                Костенко Н.В.