ЛЕКЦІЯ ДЛЯ ВОЇНІВ-АРТИЛЕРИСТІВ: «МІЖ НАЦИЗМОМ І КОМУНІЗМОМ: УКРАЇНА ТА УКРАЇНЦІ У ГОРНИЛІ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ»

   7 травня 2018 року чергову лекцію для військовослужбовців 43-ї окремої артилерійської бригади, дислокованої у с. Дівички, провів старший науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав», кандидат історичних наук Тарас Нагайко.

   Розкриваючи тему «Між нацизмом і комунізмом: Україна та українці у горнилі Другої світової війни», лектор в контексті оцінки вітчизняного історичного процесу зупинився на важливих датах, що позначили ключові події 1939–1945 рр. Головною тезою лекції було твердження, що нацистський та комуністичний режими були обопільно причетними до розв’язання Другої світової війни.

   Доповідач порушив низку важливих питань, що постають для нашого суспільства саме сьогодні. Зокрема, чи можливо з позиції сьогодення уникнути ідеологічної упередженості минулого, і при цьому скласти об’єктивну оцінку тому часові, що увійшов в історію, однією з найтрагічніших віх в житті як нашого народу, так і цілого людства? Чи виявиться сучасний соціум спроможним відмовитися від усталених ідеологем та догматів, де усе розподілено на своїх та чужих, на чорне та біле, ворогів та визволителів, героїв та зрадників?

   Виступаючи з позицій україноцентризму в оцінці наслідків Другої світової війни, Т. Нагайко зауважив: сьогодні Україна може і повинна у повний голос заявляти про власну візію воєнного лихоліття, адже роки перебування в «сім’ї народів» не сприяли відокремленому об’єктивному баченню – навпаки, примушували колективно вірити в міф про «єдиний народ» і одну історію. І хоча дійсно, на якомусь етапі, народ був «єдиний» – радянський, але складався він з представників різних національностей, кожна з яких веде свій рахунок жертовності та звитяг.

   На завершення лектор підсумував, що до сьогодні не вистачає людиноцентристського бачення, і це не сприяє об’єктивності дослідницьких суджень, які мають спрямовуватись не лише на військові події, що відбувалися у той час, а й показати долю пересічної людини, котра опинилася сам на сам з війною.