ВОЇНИ-АРТИЛЕРИСТИ СЛУХАЛИ ЛЕКЦІЮ ПРО УКРАЇНСЬКЕ КОЗАЦТВО

12 березня 2018 року в актовій залі 43-ї окремої артилерійської бригади, дислокованої у с. Дівички, відбулося чергове заняття з національно-патріотичної підготовки, які вже традиційно проводять науковці Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Як і всі попередні, воно проводилось у формі лекції відповідно до затвердженого календарного плану занять. Лекцію на тему «Виникнення українського козацтва. Запорозька Січ – козацька християнська республіка» прочитав для військовослужбовців бригади завідувач науково-методичного відділу охорони культурної спадщини НІЕЗ «Переяслав», кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Іваненко Анатолій Олександрович.

У першій частині лекції А.О. Іваненко, стисло розповівши про наявність багатьох теорій походження українського козацтва, більш детально зупинився на висвітленні причин, джерел та етапів його формування. Лектор переконливо довів, що український народ, не маючи своєї державності, зміг створити потужні збройні сили – козацтво, здатне захищати українську землю від чужоземних загарбників.

Друга частина лекції була присвячена Запорозькій Січі, зокрема причинам її виникнення та специфіці її внутрішнього устрою. Лектор ознайомив присутніх із найновішими науковими здобутками сучасних вчених-істориків у дослідженні проблем заснування першої Запорозької Січі, ролі особи Дмитра-Байди Вишневецького в українській історії, складним та неоднозначним стосункам січовиків з Кримським ханатом і Туреччиною тощо. Значна увага була приділена висвітленню демократичного характеру внутрішнього ладу Запорозької Січі, функціонуванню там звичаєвого козацького права, а також військовим традиціям запорожців. Наостанок, Іваненко А.О. наголосив, що Запорозька Січ була не тільки своєрідною військовою базою, звідки козаки здійснювали сухопутні та морські походи, а й являла собою зародок майбутньої української державності.

Щирі оплески, якими військовослужбовці нагородили лектора по закінченню заняття, засвідчили як глибокий інтерес слухачів до теми лекції, так і її високий професійний рівень.