У МУЗЕЇ КОБЗАРСТВА НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ» ВІДЗНАЧИЛИ  100-РІЧЧЯ СТВОРЕННЯ КОБЗАРСЬКОГО ХОРУ

У МУЗЕЇ КОБЗАРСТВА НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ» ВІДЗНАЧИЛИ 100-РІЧЧЯ СТВОРЕННЯ КОБЗАРСЬКОГО ХОРУ

Одним із напрямків національно-визвольних подій 1917 – 1918 рр. в Україні стало пожвавлення інтересу до народної творчості. Одним із проявів такої діяльності було створення в 1918 р., за протекції гетьмана Павла Скоропадського, першої капели бандуристів, яка отримала назву Кобзарський Хор. Засновником капели став відомий бандурист Василь Ємець. До її складу ввійшов і виходець із Переяславщини (с. Харківці) Оврам Яценко. Цей митець вніс надзвичайно великий внесок у розвиток українського національного мистецтва, але на жаль нині, маловідомий як в українському культурному просторі так і на своїй малій Батьківщині.

Оврам Семенович – бандурист, соліст і один із організаторів вищезгаданої капели. Він закінчив 4 класи сільської школи, багато читав, займався самоосвітою й мав надзвичайний потяг до музичного мистецтва. Варто зазначить, що Оврам Яценко був ще й талановитим майстром по виготовленню бандур.

31 січня 2018 р., 100-річчя з часу створення Кобзарського Хору (нині – Національна заслужена капела бандуристів України ім. Г. І. Майбороди), відзначили і в Музеї кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». До цієї визначної дати співробітники музею організували презентацію фільму «Хоробра сімнадцятка». Це стрічка про бандуристів, які розпочали свій творчий шлях у 1918 р., та пройшли складний шлях від німецьких OST таборів до вільного життя за океаном.

Символічно, що на захід до музею завітали земляки О. С. Яценка – учні 8 – 10 класів Дем’янецької ЗОШ І-ІІІ ст. на чолі із заступником директора по навчально-виховній роботі, учителем історії Людмилою Аронською. Учні з цікавістю прослухали розповідь про видатний мистецький колектив та участь у ньому їхнього земляка О. С. Яценка, а також переглянули фільм, який надав для показу режисер – Орест Сушко.

  

Завідувач НДС «Музей кобзарства»                                                                                        Світлана Тетеря