ВІДБУЛОСЯ ВРУЧЕННЯ ДИПЛОМА ЛАУРЕАТА ПРЕМІЇ ЗА ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ОХОРОНУ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ У 2017 РОЦІ

ВІДБУЛОСЯ ВРУЧЕННЯ ДИПЛОМА ЛАУРЕАТА ПРЕМІЇ ЗА ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ОХОРОНУ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ У 2017 РОЦІ

21 грудня 2017 р. заступник генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», к.і.н., проф. Олександр Колибенко взяв участь в урочистому засіданні Комітету з присудження премії за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини за 2017 рік.

Названа премія присуджується фольклористам, етнографам, дослідникам, науковцям, збирачам-ентузіастам, фольклорним колективам, солістам (вокалістам, інструменталістам та танцюристам), майстрам-викладачам та керівникам дитячих творчих шкіл народних художніх промислів, які своєю діяльністю сприяють виявленню, фіксації, збереженню та популяризації етнокультурної спадщини та регіональних особливостей українського народу.

Пропозиції щодо претендентів на здобуття Премії були подані до 1 жовтня 2017 р. до Міністерства культури України професійними творчими спілками та асоціаціями, закладами культури, закладами освіти і науки, культурно-мистецькими та громадськими організаціями.

Серед 24-х претендентів на отримання Премії особливо виділялась низка колективів та окремих виконавців, які займаються збиранням, збереженням та виконанням автентичного фольклору: фольклорний ансамбль «Веснянка» з Мелітополя Запорізької обл., колядницький гурт СБК Бороняво з Хуста (Закарпаття), фольклорний гурт «Муравський шлях» з Харкова, вокальне тріо «Червона Бинда» з м. Сарни на Рівненщині, народний пошуково-дослідницький фольклористичний гурт «Заграярочка» з Волновахи на Донеччині, «Етномайстерня КОЛО» (Вінниця), дитяча фолькстудія «Правиця» (Київ), народний етнічний колектив «Бовсунівські бабусі» (с. Бовсуни Житомирської обл.). Кожен з цих колективів та окремі виконавці заслуговують на отримання цієї премії за свою працю зі збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини нашої Вітчизни.

24 жовтня 2017 р. на засіданні Комісії за результатами таємного голосування лауреатом премії Міністерства культури України за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини за 2017 рік стала Чекун Домініка Никифорівна – поліська співачка із смт Зарічне Рівненської обл.

Цьогорічний лауреат народилася у 1936 р. в с. Cтарі Коні Зарічненського району Рівненської обл. Домініка Никифорівна Чекун виконавець і знавець поліських народних пісень, має унікальну музичну обдарованість та пам’ять, яка зберігає 150 старовинних пісень, перейнятих від своїх матусі та бабусі. Її голос та багата традиційною орнаментикою виконавська манера є добре впізнаваними поміж інших народних виконавців.

Вручаючи почесну нагороду, Міністр культури України Євген Нищук наголосив на важливості збереження автентичної народної творчості, носіями якої є такі непересічні особистості як Домініка Чекун. Він зазначив: «Дуже важливо, що ви закохали в цю традицію виконання поліських народних пісень своїх численних учнів, керівників гуртків, які сповідують збереження нематеріальної культурної спадщини та особливо молодь, адже дуже важливо коли є кому передати свої знання та майстерність».

На прохання присутніх Домініка Чекун виконала одну із своїх улюблених пісень «Ой летіли журавлі».

Заступник голови Комітету з присудження Премії Ілля Фетисов, вітаючи цьогорічного лауреата, вказав: «Є люди, які відомі самі по собі, своєю щирістю, своїми знаннями, вмінням, своїм чудовим голосом. І Домініка Чекун саме така світла та талановита людина, яку весь час оточують поціновувачі її таланту. Слава про її знання та талант передається з уст в уста не тільки в Україні, а й вже широко за кордоном. Адже для всіх людей, які захоплюються народною традиційною творчістю – Домініка – зірка, справді народна зірка України».

З привітаннями Домініці Чекун виступили також директор Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» Петро Гончар, народний депутат України, земляк лауреатки Василь Яніцький, директор Вишгородського державного історико-культурного заповідника, член Комітету з присудження премії Влада Литовченко, а також дитячі гурти «Орелі» та фольк-студії «Правиця».

Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» також щиро вітає цьогорічного лауреата!

Фото з акаунту Міністерства культури України у мережі Фейсбук.

https://www.facebook.com/mincultUA/photos/pcb.739260609604471/739258266271372/?type=3&theater