У НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ» ВІДБУВСЯ ОБЛАСНИЙ ЗАХІД ДО ДНЯ СВЯТОГО МИКОЛАЯ «БЛАГОСЛОВЕННІ МИКОЛАЄМ»

У НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ» ВІДБУВСЯ ОБЛАСНИЙ ЗАХІД ДО ДНЯ СВЯТОГО МИКОЛАЯ «БЛАГОСЛОВЕННІ МИКОЛАЄМ»

19 грудня 2017 року на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини за сприяння Голови Київської обласної адміністрації Олександра Горгана відбулися святкові заходи до дня Святого Миколая, які зібрали близько тисячі дітей з Київської області. Малечу зустрічали казкові герої, помічники Святого Миколая, які супроводжували їх до базарної площі, де розміщувалися розважальні станції від релігійних спільнот та національних меншин.

На захід завітали почесні гості, щоб привітати учасників зі святом: заступник голови – керівник апарату Київської облдержадміністрації В’ячеслав Кучер, начальник управління культури, національностей та релігії Київської облдержадміністрації Ігор Подолянець, начальник служби у справах дітей та сім’ї Київської облдержадміністрації Наталія Онопрієнко-Капустіна, генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Олексій Лукашевич, голова Переяслав-Хмельницької Районної державної адміністрації Андрій Пряхін, голова міста Переяслава-Хмельницького Тарас Костін, заступник голови Переяслав-Хмельницької Районної державної адміністрації Любов Онопрієнко та перший заступник голови Переяслав-Хмельницької Районної державної адміністрації Юрій Бобровнік.

На початку заходу працівники науково-освітнього відділу екскурсійно-масової роботи НІЕЗ «Переяслав» презентували та провели для дітей старшої вікової категорії квест «Українська хата». Він дав змогу гостям Заповідника ознайомитися з Музеєм народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Квест складався з наступних блоків: привітання команд-учасників організаторами; презентація команд-учасників; безпосереднє проведення квесту: виконання завдань; заключна частина, визначення переможців.

Учасники квесту були закріплені за керівниками груп – науковими співробітниками Заповідника для ознайомлення з Музеєм народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини та виконання завдання гри. Це дало змогу дітям глибше пізнати традиційні ремесла та побут українського народу. У кінці квесту учасники створили та презентували макет української хати.

Молодший науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав» Степанова Оксана для всіх бажаючих провела майстер-клас з килимарства на ткацькому верстаті та рамці. Вона розповіла про різні техніки ткацтва, ткацькі знаряддя праці, застосування природних барвників для фарбування пряжі.

На базарній площі музею працювала резиденція Святого Миколая, де всі бажаючі мали можливість написати листа з побажаннями для себе, своїх родин та воїнів-захисників України. У центрі площі красувався велетенський дідух, прикрашений іграшками, які були виготовлені дітьми під час майстер-класів у народних майстрів.

На головній сцені звучали привітання зі святом від вокальних гуртів, танцювальних колективів та вокалістів, які запрошували всіх до танців. Зі словами привітання до дітей звернувся і Святий Миколай, який повідомив що на всіх учасників заходу, які завітали до музею, чекатимуть подарунки.

 

Науково-освітній відділ екскурсійно-масової роботи

Фото Тетяни Радіоненко та Володимира Набока.