НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ»ПРОВІВ ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП ОБЛАСНОГО КОНКУРСУ НА КРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРІВ Г. С. СКОВОРОДИ ТА ПРИСВЯЧЕНИХ ЙОГО ЖИТТЮ І ТВОРЧОСТІ

НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ»ПРОВІВ ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП ОБЛАСНОГО КОНКУРСУ НА КРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРІВ Г. С. СКОВОРОДИ ТА ПРИСВЯЧЕНИХ ЙОГО ЖИТТЮ І ТВОРЧОСТІ

«Ми пам’ятаємо слова, що говорив Сковорода,

про що писав свої вірші, трактати, притчі і пісні…»

 

24 листопада 2017 р. Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» в рамках держаних заходів присвячених 295-й річниці з дня народження Григорія Сковороди провів заключний етап обласного конкурсу на краще виконання творів Г. С. Сковороди та присвячених його життю і творчості.

Для участі у конкурсі були запрошені учасники театральних гуртків, студій, учнівська та студентська молодь Київської області. Конкурсанти змагались у двох номінаціях «Декламація творів» та «Літературно-музична композиція».

Артистичність виконання, розуміння твору, оригінальність, індивідуальність творчих прийомів, різноманітність та складність виконання оцінювало журі в наступному складі:

Губенко Валентина Валеріївна – заступник голови Переяслав-Хмельницької міської ради з гуманітарних питань;

Колибенко Олександр Володимирович – кандидат історичних наук, заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» з наукової роботи;

Шкира Ольга Іванівна – Заслужений працівник культури України, директор бібліотеки Переяслав-Хмельницького педагогічного університету;

Колос Микола Григорович – Заслужений працівник культури України, яке отримав дане звання за досягнення у розвитку художньої самодіяльності;

Павлик Наталія Миколаївна – літературознавець, етнограф, член Національної спілки письменників України.

В програмі конкурсу було заявлено 21 номер, участь взяв 91 конкурсант. Діти отримали сертифікати учасника обласного конкурсу, переможці були відзначені дипломами та грошовими винагородами від Заповідника.

Призерами в номінації «Декламація віршів» стали:

І місце – Анастасія Василюк, Білоцерківське НВО «Перша Білоцерківська гімназія-школа І ступеня» (худ. керівник – Яковенко Т.С.)

ІІ місце – Ольга Недождій, творча студія «Чабрець», м. Бориспіль, Будинок дитячої та юнацької творчості «Дивоцвіт (худ. керівник –Тименко Н.І.);

ІІІ місце - Богдан Фесенко, творча студія «Чабрець», м. Бориспіль, Будинок дитячої та юнацької творчості «Дивоцвіт» (худ. керівник –Тименко Н.І.).

В номінації «Літературно-музична композиція»:

І місце – Театральна студія «Пролог», Білоцерківське НВО «Перша Білоцерківська гімназія-школа І ступеня» (худ. керівник – Яковенко Т.С.)

ІІ місце – Якубовська Вікторія, Переяслав-Хмельницька ЗОШ І-ІІІ ст. № 7 (худ. керівник – Дорошенко Л.В.)

ІІІ місце – Вокально-театральна студія «Фортуна» (молодша група), Переяслав-Хмельницька ЗОШ І-ІІІ ст. № 7 (худ. керівник – Дорошенко Л.В.)

Обласний конкурс на краще виконання творів Г. С. Сковороди та присвячених його життю і творчості було започатковано з нагоди святкування 290-річчя з дня народження видатного українського філософа. Він проходить раз на 5 років. Проведення Конкурсу допомагає глибшому осмисленню вчення філософа, усвідомленню його творчості для національної та світової культури. Сприяє встановленню творчих контактів, обміну досвідом між колективами та художніми керівниками. Наступний відбудеться в 2022 р. з нагоди 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди.

Cтарший науковий співробітник НДВ «Меморіальний музей Г.С.Сковороди»

Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав»                      Більченко Інна Валеріївна

Більше фото можна переглянути за посиланням: https://drive.google.com/open?id=1ieFuYNgIQnImJYaW3ddRZuHCgu6-cV0g