У МУЗЕЇ КОБЗАРСТВА ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ГНАТА ХОТКЕВИЧА

У МУЗЕЇ КОБЗАРСТВА ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ГНАТА ХОТКЕВИЧА

27 вересня 2017 р. у Музеї кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбувся культурологічний захід із нагоди 140-ї річниці від дня народження Гната Хоткевича (1877–1938).

Гнат Мартинович Хоткевич (псевдо Галайда) – бандурист, письменник, композитор, драматург, автор багатьох літературних та музичних творів. Він організовував народні хори, театри й інструментальні колективи у різних частинах України, вів активну роботу на ниві відродження та популяризації національної культурної спадщини. Його українська сутність не лишилася поза увагою радянського тоталітарного режиму. Зрештою після гонінь, цькувань, принижень, настала розв’язка – 23 лютого 1938 р. його було арештовано, а 8 жовтня 1938 р. розстріляно. Реабілітовано митця посмертно в 1956 р.

На вшанування цієї величної постаті української культури до Музею кобзарства було запрошено музиканта, майстра музичних інструментів, продюсера народних ансамблів, культурного активіста, педагога – Юрія Фединського. Він народився в м. Ідіанаполісі США, де і закінчив музичний факультет Східнокаролінського університету по класу фортепіано. В 1998 р. переїхав до України, де активно влився в український мистецький простір, грав у гуртах «Гайдамаки», «Карпатяни», «Хорея козацька».

Нині пан Юрій проживає з родиною в с. Крячківка Пирятинського району Полтавської області. Він є організатором ряду етнофестивалів, а його жертовна подвижницька діяльність є прикладом у справі відродження та популяризації національної культури.

На зустріч із творчою родиною Фединських до Музею кобзарства завітали учні місцевих ЗОШ № 1, №2 та №7, місцеві мешканці, науковці.

 

Завідувач НДС «Музей кобзарства»                                                                                    Світлана Тетеря