СВЯТО ЗЕЛЕНОЇ НЕДІЛІ «НА ГОРІ ТРАВА ЗЕЛЕНА» ВІДБУЛОСЯ  У МУЗЕЇ НАРОДНОЇ АРХІТЕКТУРИ ТА ПОБУТУ СЕРЕДНЬОЇ НАДДНІПРЯНЩИНИ

СВЯТО ЗЕЛЕНОЇ НЕДІЛІ «НА ГОРІ ТРАВА ЗЕЛЕНА» ВІДБУЛОСЯ У МУЗЕЇ НАРОДНОЇ АРХІТЕКТУРИ ТА ПОБУТУ СЕРЕДНЬОЇ НАДДНІПРЯНЩИНИ

4 червня 2017 року у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відбулося свято Зеленої неділі «На горі трава зелена». Розпочалися святкування у Клечальну суботу. На базарній площі музею просто неба зібралися працівники Заповідника та відвідувачі музею, щоб за давнім звичаєм предків заквітчати та встановити в центрі села віху – символ божественної енергії і сонця, з надією на добрий урожай, на тепло в наших серцях та мир у домівках.

На Зелену неділю святкова віха, прикрашена травою, квітами, зеленню, зустрічала на базарній площі гостей, яких того дня у Музеї просто неба було особливо багато. Подвір’я та господарські будівлі замаєні клечанням – зеленими гілками клена, липи, ясеня, дуба, берези, а в оселях пряно пахло м’ятою та любистком. Саме з цими ознаками приходить у наш край, у кожну хату найпоетичніше свято, що тісно пов’язане з природою – Зелена неділя.

Святкування продовжилось концертом за участю вокальних, фольклорно-етнографічних ансамблів та хореографічних колективів. Глядачі мали змогу насолодитися виступами Народного аматорського фольклорно-етнографічного ансамблю «Браничанка», які завітали з Чернігівської області; Ансамблю «Дем’янчанка» – с. Дем’янці, Переяслав-Хмельницького району; Фольклорного ансамблю «Великодимерські баламути» – смт. Велика Димерка, Київської області та Народного аматорського фольклорного ансамблю «Водограй» – м. Переяслав-Хмельницький.

Учасники Вокальної студії «Фортуна» Переяслав-Хмельницької загальноосвітньої школи №7 (керівник Лариса Дорошенко) відтворили обряд водіння тополі та «кумування», а також завели кривого танцю, який малечу не залишив байдужою.

Свій професіоналізм, високий рівень професійної майстерності продемонстрували хореографічні колективи з танцювальними композиціями, які прийшлись до вподоби глядачам свята. Танець «Зозуля», виконав хореографічний ансамбль «Каприз», Переяслав-Хмельницької загальноосвітньої школи №7 (керівник Анжела Ярема). Учасниці танцювального колективу «Реверанс», Будинку культури с. Велика Каратуль, Переяслав-Хмельницького району (керівник Девко Владислава) отримали гучні оплески під час показу композицій «Ми українці», «Коломийка», «За горами, за лісами».

Того дня, для глядачів виступали Олеся Горобець – студентка Київського Національного інституту культури і мистецтв, Марина Дереча – студентка Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтва ім. Л.І. Утьосова та Катерина Малик – учасниця музичного проекту «Musica dal vivo».

Особливо багатим цього року був ярмарок народних майстрів та умільців, на який завітали близько 100 майстрів з Івано-Франківської, Черкаської, Київської, Полтавської, Харківської, Кіровоградської областей та м. Переяслава-Хмельницького. Для всіх бажаючих були проведені майстер-класи з гончарства, лозоплетіння, ткацтва, декоративного ліплення з глини, декупажу, розпису хною.

Центром психологічного розвитку дітей та дорослих «Діалог» було організовано майстер-класи для дітей: оберіг на добро, вінок долі, лялька-шестиручка (з соломи), гобелен з природного матеріалу, тісто-пластика, лялька-круп’яничка, сакральна свічка, плетіння мандали.

Проходячи повз ярмаркові ряди всі мали змогу переконатися в тому, що українці – народ, який має свою неповторну самобутню культуру, умілі руки та талановиту й творчу душу. А учасники святкового концерту переконалися ще й у тому, що наш народ від давніх віків зжився з незайманою чистотою природи й передає в танцях усю її незрівнянну красу, і що українці – найспівочіша нація, охоче співаємо самі і любимо послухати інших.

У день свята, в усіх присутніх була можливість на власні очі побачити як святкували Зелену неділю наші предки та долучитися до звичаїв, традицій, духовності нашого народу.

 

Більше фото: https://drive.google.com/drive/folders/0B_Qh3Zq9dpC5eG54ckZQaXdNdjA?usp=sharing

 

Завідувач науково-освітнього відділу

екскурсійно-масової роботи                                                                                               С.І. Микитченко