ДЕНЬ ВИШИВАНКИ – 2017 У МУЗЕЇ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ – 2017 У МУЗЕЇ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Особливу роль в духовному житті українців відіграє вишиванка. Вона відноситься до національних святинь українців й уособлює в собі генетичний зв’язок багатьох поколінь протягом тисячоліть, символізує собою й несе в собі духовне багатство і високу мудрість.  Її як безцінну реліквію передають із роду в рід. Узори які ми бачимо на вишиванці мають давнє коріння, яке сягає аж до часів трипільської культури, що побутувала на наших землях із кінця VІ до початку ІІІ тис. до н. е.

В Україні з 2006 р. започатковано традицію святкувати День  вишиванки щороку в третій четвер травня - у цьому році це народне свято випало на 18 число. Цього дня Музей трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відзначив його літературно-просвітницьким заходом «Вишита сорочка – оберіг української родини». У ньому взяли участь учні 6 класу Переяслав-Хмельницької ЗОШ №7 (класний керівник Наталія Казда), співробітники Заповідника та представники переяславської громади.

У ході заходу співробітники Музею трипільської культури розповіли про оберегову роль вишитої сорочки, її орнаментику та семантичне значення узорів на ній. Учні ЗОШ №7 продекламували вірші про правічний оберіг українців – вишиванку. Також всі хто завітав до музею мали можливість під час майстер-класу, проведеного Валентиною Білоусько, навчитись вишивці у техніці «мережки». 

 

Завідувач науково-дослідного відділу 

«Музей трипільської культури»                                                                                                                         Дмитро Тетеря